Saturday, January 24, 2009

PERIBAHASA MELAYU(yg x bleh diikiut dan dpercayai)

salam muhibbah kwan2..

ari ni.. ase tergerak ati nk bg korg blaja bahasa.. huhu..
tp korg lak percaya ngn makna2 dy.. heheh.. maknenye x sepenuhnye salah.. tp x btol sgt..
kakaka..ok.. let us begin...

Peribahasa: Lembu punya susu, Nestle dapat nama.
*Maknanya: Macam mana keras bekerja pun, macam mana nya canggih idea kita pun, last last, boss jugak yang dapat nama. Apakan tidak, kat dalam management meeting, mana kita tau apa yang boss khabarkan kat ketua boss.

Peribahasa: Melepaskan batuk didalam lift.
*Maknanya: Helo! Kalau nak lepaskan penyakit atau kuman tu carilah tempat yang sesuai! Jangan lah tempat awam yang ter-enclosed. Besar nya hamlau!

Peribahasa: Seperti anjing jantan dgn anjing betina.
*Maknanya: Dua orang yg pantang bertemu... asek nak berkepit aje.

Peribahasa: Sepandai-pandai lalat terbang akhirnya ke taik jugak dia hinggap.
*Maknanya: Orang kalau dah perokok tu... .kalau dia berenti... .akhirnya dia gerenti start balik punyer.

Peribahasa:Sepandai-pandai tupai melompat, tak pernah masok ke sukan Olimpik jua.
*Maknanya: Jangan macam bagus... .pasal yg macam bagus tu lah selalunya tak bagus.

Peribahasa: Biar putih tulang jangan kuning gigi.
*Maknanya: Macam mana nya hensem ke, macho ke, hero ke, kalau gigi tu tak jaga, kuning-berkarat, jangan lah eksen kental nak tackle pompan. Geli-geman di buat nya.

Peribahasa: Kalau tidak ader angin masakan satu LRT boleh bau busuk?
*Maknanya: Ada orang kentotlah tu...

Peribahasa: Seperti kacang luperkan mamak kacang putih.
*Maknanya: Orang yg tak sedar diri... .tak kenang jasa baik orang yg mula-mula mempopularkan dia.

Peribahasa: Ader udang di sebalik udang lain.
*Maknanya: Jgn sangka yg duduk sorang kat tempat sunyi tu sorang... .check betul-betul, mesti ader sorang lagi... ... . kat bawah ke... .kat tengah ke... tengah baring ke... .

Peribahasa: Biar mati anak jgn mati pucuk
*Maknanya: Kalau dah mati pucuk camner nak dapat anak... ... bro!!!!

Peribahasa: Sudah jatuh ditimpa piano <-- klasik giler!
*Maknanya: Nasib malang yg tak agak-agak.

Peribahasa: Hidung tak mancung, gigi pulak yang mancung.
*Maknanya: maknernyer . . maknernya... ... ... ... . Jgn nak tersengeh2 kat depan PC. Pi ah buat keje...

2 comments:

shaziera87 said...

^.^ ahhahahaa.... yang last skali tu tak bley blaaa.. hahahaha!!! dah klaka.. gelakk laaa... kang tahan2.. terberak lakk...! ahhahahha!!!!!

ummuhadhra said...

weii.. wei.. rlex.. jgn berak kat cni...

abeh page aku kang..


kakaka..